Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Praktikus és fenntartható módszerek az otthon pormentesítéséhez

A por azon jelenségek egyike, amit az ember a legkevésbé sem szeretne az otthonában. Szinte észrevétlenül telepszik meg a legapróbb réseken keresztül, egyszerre rontva a levegő minőségét, a komfortérzetet és a lakás esztétikai élményét.
Joggal merülhet fel kérdésként, hogy milyen praktikákkal tartható távol a hálószobák, a nappali, a konyha, illetve a gyerekszoba környezetéből. A cikkben igyekszünk mutatni néhány hatásos módszert az otthon tartós pormentesítéséhez.

Rendszeres portalanítás, porszívózás és felmosás

Célszerű heti rutinná formálni a három művelet egymást követő sorrendjét. A legjobb fentről lefelé haladva dolgozni, először a polcokról, szekrényekről és asztalokról letörölve a port. Majd jöhet a padló és a szőnyeg portalanítása.
Amit egy alapos felmosással javasolt lezárni, ami hatásos ellenszere lehet a por jelenlétének. Mivel heti rendszerességgel elvégzendő feladatról van szó, ami az otthon nagyságával párhuzamosan jár több idővel, így megéri helyet szorítani neki a naptárban.
Vagy ha nekünk nincs erre időnk, akkor a munka kiszervezésével, illetve okoskészülék beszerzésével is megoldható a feladat.

Akár a mosás is sokat segíthet a pormentesítésben

Figyelembe véve, hogy a kósza hajszálak mellett az apró por szemcsék is előszeretettel tapadhatnak meg a naponta használt törölközők, lepedők és párnahuzatok felületén. Minél gyakrabban mossuk ki ezeket a textileket, annál kedvezőbb esélye lehet a por távoltartásának.
Nem beszélve arról, hogy a mosás eredményeként friss és üde illat terjenghet az otthon minden helyiségében. A frissesség pedig borítékolhatóan egyet jelenthet a por távoltartásával.

A rend meglepően hatásos ellenszere a por jelenlétének

Ennélfogva időről időre egy alapos rendrakással is csodát lehet tenni. Minél kisebb ugyanis a lakásban megtalálható tárgyak és eszközök rendezetlensége, a pornak annál kevesebb tér jut észrevétlenül megtapadni.
Sőt, célszerű a bútorok elrendezését is minél praktikusabban kialakítani. Az egyszerűségre törekvés rendkívül hasznosnak bizonyulhat, ráadásul így még a takarítás menete is könnyebbé válhat. Mondhatni a „rend a lelke mindennek” mondás itt hatványozottan igaz.

Rendszeres porszívózás a megfelelő munkaeszközzel

A megfelelő eszközökkel kivitelezett takarítás mindent megváltoztathat. A HEPA vagy HEPA-típusú szűrővel ellátott porszívó használatával például minimalizálható a takarítás közben a levegőbe visszajutó por mennyisége.
Ha tehát nemcsak a porszívózás rendszerességéről, hanem annak hatékonyságáról is sikerül gondoskodni, az nagyban megkönnyítheti az otthon pormentesítését. Illetve a fentebb már említett okos porszívóval még automatizálható is a folyamat.

Légtisztítót használva a lélegzetvételek mentessé válhatnak a portól

A légtisztítók modern változatai elképesztő hozzáadott értéket jelenthetnek az otthon levegőjének pormentesítéséhez. Különösen az úgynevezett H13 True HEPA szűrővel ellátott légtisztító használata bizonyulhat hatékonynak.
Köszönhetően annak, hogy a levegőben lévő 0,3 mikron méretű részecskék legalább 99,97%-át elnyelik. Szinte észrevétlenül, minimális zajszint mellett gondoskodva a pormentes levegővételekről. Így akár éjszakánként, alvás közben is megoldott lehet, hogy a por jelenléte semmiképp ne ronthassa a belélegzett levegő minőségét.